De ce ? Pentru că suntem responsabili !

Au trecut fix 20 de ani de la revolutie.N-o sa ma apuc sa subliniez evolutia societatii romanesti pentru ca o stim cu totii. Ceea ce vrem sa subliniem este absenta unei societati civile care sa-si asume responsabilitatea pentru aceasta evolutie.

Ne-am insusit cu totii cea mai comoda atitudine: judecam,injuram,blamam politicul pentru directia in care societatea romaneasca a evoluat. Ceea ce nu constientiezam este ca ne dam zilnic acceptul pentru aceasta stare de lucruri. Ca pe langa blamarile noastre se dau tunuri cu bani publici, se "cumetresc" functii de responsabilitate publica; ca in ciuda sistemului de valori pe care unii dintre noi si-l asuma cultura romaneasca decade iar tineretul roman este impins de media catre asimilarea unor valori grobiene.(exemplele pot continua,dar nu acesta este scopul)

Cu toate acestea, continuam sa consideram ca nu purtam nicio responsabilitate. Politicul este, fara indoiala, principalul purtator de responsabilitate pentru chestiunile de ordin social, insa atat timp cat nimeni nu se opune in niciun fel deciziilor de ordin politic validam cu totii, in mod absolut democratic, deciziile politice si implicit valorile si modul de functionare al societatii romanesti.

Votul de blam pe care il acordam acestei societati nu este altceva decat o incercare de a fugi de realitatea participarii noastre pasive. Etic vorbind, ar trebui fie sa ne reactionam in mod concret in fata sistemului social, fie sa ne dam fatis acordul. Aceasta atitudine de a condamna principial simultan cu acceptul pasiv concret este un hibrid pe care îl folosim pentru a ne disocia de responsabilităţile sociale.

Ne motivam adesea pasivitatea prin doua prejudecati: ca nu poti face politica pentru ca vei fi deja corupt de sistem pana ajungi sa contezi si ca nu poti conta in afara politicii deoarece nu se vor strange niciodata suficienti oameni pasionati si capabili.

Clasa politica de astazi are, fara indoiala, un puternic simt al conservarii. Nu exista niciun interes pentru a se schimba starea de lucruri pentru ca oamenii politici traiesc inca in lux datorita acestui sistem, iar sistemul, ca orice organism ce se conserva, nu va accepta elemente care sa-i subrezeasca functionalitatea.

Cu privirea la a doua prejudecata, aceasta n-a putut fi confirmata sau infirmata pana acum. Acesta este testul generatiei 2010!

2 comentarii:

  1. Felicitari! Un singur lucru as avea de adaugat, si anume, cea de-a treia prejudecata, care este asa-zisa mentalitate romaneasca ajunsa aproape proverbiala, prost interpretata ca fiind contrara schimbarii si validarii unor valori autentice. Din pacate, aceasta mentalitate, ajunsa proprie si generatiei 2010, este cea de "asistati", in care politicul, Statul, providenta, primaria si in general, orice are putina trecere in randul societatii "sa ne dea" si "sa ne faca". O spun cu parere de rau, dar cred ca asta va fi ultima piatra de hotar in calea evolutiei noastre, macar pe plan individual, daca nu national. Felicitari inca o data Adi!

    Suzana Paunescu

    RăspundețiȘtergere
  2. Suntem responsabili,dar nu facem nimic,nu avem demnitate si ne place sa ne tot plangem.Haideti sa iesim in strada cu furci si topoare si sa le taiem capul ciocoilor.

    RăspundețiȘtergere